Det finns flera olika hudtyper, bland annat torr, fet, känslig och  mogen. Vilken hudtyp du har är till stor del genetisk, men kan också  påverkas av ålder, livsstil och årstid.

Din hy förändras med tiden och det är omkring 35-årsåldern som vi  märker av strukturförändringar i huden. En ansiktskräm som du använt  under många år kanske inte är den bästa för din hud idag. Hudtypen kan  också ändras med årstiderna, den lite tunnare dagkrämen du använt under  sommaren kanske måste ersättas med en fetare under vinterhalvåret.

För att säkert ta reda på vilken hudtyp just du har kan en hudterapeut utföra en noggrann hudanalys.

Blandad hy

Blandad hy är den hudtyp som är vanligast och består av en  kombination av olika hudtyper uppdelat på flera zoner i ansiktet. Ofta  har den en fetare T-zon (panna, näsa, haka) och normala till torra  kinder. Hudvård för en blandad hy är inriktad på att minska talgmängden i  T-zonen och återfukta de torrare områdena.

Normal hy

En normal hy kännetecknas av att den är mjuk och spänstig med en jämn  yta utan synliga porer. Vanligtvis är normal hy ganska problemfri och  du slipper oftast torra områden och finnar.

Fet hy

Fet hy har en hög talgproduktion i hela ansiktet, som lätt blir  glansigt. Stora vidgade porer, finnar och pormaskar är vanligt.  Har du  fet hy bör du använda produkter som minskar talgproduktionen och ger en  matt yta.

Torr hy

Har du torr hy är porerna små, talgproduktionen låg och den har brist  på både fukt och fett. Detta kan leda till att huden kan vara lite till  mycket fjällig. Ofta blir huden ännu torrare under vinterhalvåret. För  en torr hy är återfuktning väldigt viktigt, både för att mjuka upp huden  och att förhindra tidigt åldrande.

Känslig hy

Känslig hy påverkas lätt av inre och yttre faktorer som väder,  stress, luftföroreningar, hormonbalans och kost.  Huden är jämn med små  porer, men reagerar ofta med rodnad och torrhet när den utsätts för  påfrestningar. Har du känslig hy behöver du milda och återfuktande  produkter utan alkohol och parfym.

Mogen hy

En mogen hy har fina linjer och rynkor och uppvisar även ofta tecken  på solskador i form av pigmentfläckar. Huden har mist lite av sin spänst  och elasticitet och är oftast åt det torra hållet (även om den även kan  vara fet). Val av produkter bör anpassas efter känslighet och behovet  av fukt.